Van slapeloze nachten naar genieten van pensioen

Home » Van slapeloze nachten naar genieten van pensioen

Inhoudsopgave: Van slapeloze nachten naar genieten van pensioen

De onderneming is actief in de Retail (Business-to-Consumer). Zij bestaat inmiddels meer dan 75 jaar met de 3e generatie aan het roer. De omstandigheden in de Retailmarkt zijn al jaren uitdagend te noemen. De ondernemer was helaas blind voor de risico’s en de uitdagingen. Tegen beter weten in ging de ondernemer maar door. Vermogen wat in al die jaren heel zorgvuldig was opgebouwd, at hij in rap tempo op.

Wat waren de belangrijkste actiepunten?

Het belangrijkste was om hierbij echt door te dringen tot de ondernemer. Hij moest zelf tot inzicht zou komen over de ernst van de situatie. Er werd eerst beter inzicht gecreëerd in de huidige situatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de trend van omzetdaling, margedaling en een balans, die jaar op jaar verslechterde. Vervolgens voerden we een analyse uit van de specifieke marktomstandigheden en verwachtingen voor de toekomst.

Plan A

Om de ondernemer in beweging te laten komen, stelden we eerst een plan A op. Hierbij kreeg de ondernemer nog de kans om ons ongelijk te bewijzen.

  • We pasten een andere strategie toe m.b.t. productenportfolio en marktbewerking. (online werd tegen relatief lage investeringen geïnitieerd).
  • Er werd vol ingezet op beleving. Het gedrag van personeel werd verbeterd en er kwam een andere inrichting. De investeringen voor plan A waren relatief beperkt en konden worden opgebracht vanuit het liquide maken van oude voorraad. Door de bank mee te nemen in de plannen, ging de bank hiermee akkoord, ondanks dat hun dekking minder werd.

Plan B

Er werd echter ook meteen een plan B uitgewerkt. Wat zouden wij doen als plan A toch niet blijkt te werken? Zonder plan B al daadwerkelijk uit te voeren, werd het dus wel bij aanvang al helemaal uitgedacht.

  • Welke maatregelen waren nodig?
  • Hoeveel liquiditeit was daarvoor nodig?
  • Hoeveel tijd was daarvoor nodig?

Wat was de uitkomst?

Helaas bleek plan A niet te werken en stapten we over op plan B. Omdat plan B al helemaal was uitgewerkt, ging hier geen kostbare tijd verloren. Er werd meteen doorgepakt. De ondernemer, die eigenlijk tegen beter weten in maar doorging, heeft uiteindelijk zijn onderneming gestaakt. Hij heeft alle voorraad te gelde gemaakt. Verder heeft hij een koper gevonden voor zijn vastgoed. Dit was voorzichtig al in de week gelegd. Hij had een mooie locatie in het centrum van een middelgrote stad in Nederland. Het vastgoed werd uiteindelijk gekocht door een ontwikkelaar, die er een aantal mooie appartementen heeft gerealiseerd.

De ondernemer heeft weer een goede pensioenvoorzi

Doordat de verkoopprijs van het vastgoed hoog genoeg was en ook het reduceren van de voorraad op een goede manier verliep, zijn de bancaire kredieten volledig afgelost. Het pensioen van de ondernemer, wat zorgvuldig was opgebouwd via een pensioenvoorziening, is uiteindelijk zelfs volledig liquide beschikbaar gekomen. De ondernemer is gestopt met zijn onderneming en is nu daadwerkelijk met pensioen.

Zijn zoon die de winkels eigenlijk over zou nemen, maar niet beschikte over de juiste ondernemerschapsvaardigheden, is ook tot inzicht gekomen en heeft een mooie baan in loondienst gevonden. Eind goed al goed, ondanks dat de onderneming gestaakt is.

Andere relevante blogs

Contactgegevens

Gertjan Sip 06-42714433

Wilbur van der Bas 06-28580204

Ontdekt u tijdens het lezen dat u hulp hierbij nodig hebt? Neem dan contact met ons op!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Telefonisch contact

Neem vrijblijvend contact op voor een afspraak: 078 20 49 113

Afspraak plannen

Nu geen tijd? Check de agenda en boek een tijdstip waarop wij u terug bellen!