Bemiddeling bedrijf kopen

Home » Dienstverlening » Fusies en overnames » Bemiddeling bedrijf kopen

Inhoudsopgave: Bemiddeling bedrijf kopen

Bemiddeling bedrijf kopen

Gaat de autonome groei van uw eigen onderneming niet snel genoeg? Is uw concurrent klaar om met pensioen te gaan of wilt u de bedrijfsrisico’s verkleinen door activiteiten te spreiden? Wat uw reden ook is, Perspectief Adviesgroep helpt u om van een bedrijfsovername een succes te maken. Onze specialisten begeleiden het totale acquisitietraject. 

De voordelen van een bedrijf overnemen

Veel ondernemers binnen het MKB werken hard om autonome groei te realiseren. Groei op eigen kracht. Er zijn veel voorbeelden te vinden van bedrijven waar dit goed lukt. Toch is er ook vaak een schaduwzijde. Zelfstandige groei gaat namelijk vaak gepaard met veel tijd en stijgende kosten. Een verdubbeling van de omzet neemt al snel enkele jaren in beslag. Daarnaast nemen de interne kosten toe doordat er meer geïnvesteerd moeten worden in het salesteam, de marketing en de operatie. Terwijl de druk op de organisatie toeneemt, blijft het resultaat vaak achter. 

Met de aankoop van een bedrijf is het mogelijk om groei te realiseren in een kortere doorlooptijd, tegen lagere kosten en tegen een hoger rendement. Bij aankoop van bijvoorbeeld een concurrent verlaagt u namelijk de concurrentie, verbetert u uw reputatie en kunt u gebruik maken van cross sell mogelijkheden. Dat heeft direct impact op de omzet. Daarnaast is het mogelijk om kosten te verlagen door bijvoorbeeld het centraliseren van IT, HR en de financiële afdeling, het realiseren van betere inkoopvoorwaarden en het verlagen van huisvestingskosten. Het resultaat is daarmee een hoger rendement.  

Van belang is een kritische kijk op uw eigen onderneming en een goede voorbereiding. De Perspectief Adviesgroep helpt ondernemers bij het opzetten van een overnamestrategie en begeleidt het overnametraject.  

Het bedrijfsovername stappenplan

Een bedrijf overnemen kent vele stadia, van een initiële flirt tot de onderhandelingen. Om hier een spoedig en positief proces van te maken, bemiddelen onze experts hierbij zodat u de rust en het overzicht behoudt om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Voor de begeleiding van een succesvolle overname volgt Perspectief Adviesgroep een aantal stappen: 

1. Overnamestrategie 

Allereerst stellen wij met u vast vanuit welke strategie de acquisitie van een onderneming gaat plaatsvinden. Op basis daarvan wordt er een overnameprofiel opgesteld die richtinggevend is voor de geplande acquisitie.  

2. Marktonderzoek 

Op basis van het overnameprofiel wordt een longlist van kandidaten voor een bedrijfsovername gemaakt. We maken hierbij gebruik van ons (inter)nationale netwerk. Aan de hand van een gedegen analyse wordt een shortlist opgesteld met enkele kandidaten die benaderd gaan worden. 

3. Kennismaking

De kennismakingsgesprekken vinden uiteraard in vertrouwen plaats. Daarin wordt ook besproken hoe het aankooptraject eruit gaat zien. 

4. Waardebepaling

Onze deskundigen op het gebied van waardebepaling zorgen voor een waardering van het bedrijf en de te behalen synergievoordelen. Dat is de basis voor de onderhandelingsstrategie. 

5. Onderhandelingen

Onze overnamespecialisten hebben uitgebreide onderhandelingservaring. Twee valkuilen krijgen bij ons extra aandacht: optimisme over synergievoordelen en cultuurverschillen tussen verschillende bedrijven. 

6. Intentieverklaring

De overeenstemming op hoofdlijnen wordt vastgelegd in een intentieverklaring. Daarna begeleiden wij het boekenonderzoek (due diligence). Indien er afwijkingen zijn, kan de intentieverklaring ter discussie komen. 

7. Koopovereenkomst 

De intentieverklaring is de grondslag voor de uiteindelijke koopovereenkomst. Met bepalingen over looptijd, de af te geven garanties, het concurrentiebeding en andere voorwaarden. 

Na het vieren van een succesvolle acquisitie begint het echte werk: het realiseren van de potentie die we samen vooraf zagen. De Perspectief Adviesgroep ondersteunt de ondernemer en het managementteam ook tijdens die fase met daadkracht en ervaring. 

Ontdekt u tijdens het lezen dat u hulp hierbij nodig hebt? Neem dan contact met ons op!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Telefonisch contact

Neem vrijblijvend contact op voor een afspraak: 078 20 49 113

Terugbelafspraak plannen

Nu geen tijd? Check de agenda en boek een tijdstip waarop wij u terug bellen!