Interne veranderingen om mee te doen in een dynamische markt:

Home » Interne veranderingen om mee te doen in een dynamische markt:

Inhoudsopgave: Interne veranderingen om mee te doen in een dynamische markt:

Een casus over advies op maat en turnaround management in een klassiek familiebedrijf.

Groter is niet altijd beter

Een productiebedrijf dat de dynamische marktwerking voelt binnen hun bedrijf. Verder is de onderneming actief in drie verschillende segmenten en een internationale speler. Drie broers van de derde generatie sturen dit klassieke familiebedrijf aan. Een uitdagende en snel veranderende markt drukken op het perspectief van de onderneming. De broers weten, dat een historisch goede positie in de markt niks betekent voor morgen. Op dit punt ontmoeten wij de drie broers, die aangeven moeite te hebben om de onderneming door deze uitdagende omstandigheden te leiden. Als belangrijkste remmende factoren worden bijvoorbeeld communicatie en daadkracht benoemd door de broers.

Belangrijke actiepunten

Geloof in het bedrijf en elkaar

De cultuur in de onderneming en in het managementteam maakt het een lastig vertrekpunt voor structurele veranderingen. Daarom is er een zorgvuldig proces opgestart met de broers om allen tot dezelfde inzichten te komen. Naast de risico’s en uitdagingen in de onderneming was er ook inzicht nodig met betrekking tot hun eigen eigen kwaliteiten en karaktertrekken. Er is vervolgens gestart met een persoonlijkheidstest, die eerst individueel en later in de groep bespreekbaar is gemaakt. Het bespreken van de test was bijvoorbeeld een doorbraak in de communicatie en openheid. De resultaten schetste een prachtig beeld en zorgde voor onderling begrip en waardering. Zoveel zelfs dat een van de broers aanmerkte “Zoals dat er nog nooit in de onderneming en de familie is geweest.”

De overlegstructuren in deze onderneming zijn aangepast. De besluitvorming verbeterde daardoor sterk

Besluiten

De overlegstructuren in de onderneming zijn aangepast. Er is daaropvolgend een scheiding gemaakt tussen managementteam en aandeelhouders. Besluitvorming verbeterde daardoor sterk. Eén van de twee broers is uiteindelijk uit de onderneming gestapt. Dit was, omdat hij zelf ook tot inzicht kwam, dat hij een gedeelte van het probleem vormde. Hij heeft zijn aandelen daarom aangeboden aan zijn broers en wordt de komende jaren via dividenduitkering betaald. Als er geen of onvoldoende winst wordt gemaakt, wordt er ook niet uitgekeerd. Dat is beter dan een te hoge management fee voor de drie broers, die zwaar rustte op de onderneming.

Wat was de uitkomst?

Doordat er veel meer openheid is ontstaan, konden echte veranderingen doorgevoerd worden die het bedrijf nodig had. De problemen, die dagelijks naar boven kwamen, konden adequaat behandeld worden middels een duidelijke overlegstructuur. De onderneming heeft succesvol een complete management turnaround gerealiseerd.

Afspraken en Acties

Er is afscheid genomen van een verlieslatende activiteit. Met de vrijgekomen middelen is er vervolgens geïnvesteerd in de resterende twee activiteiten. De onderneming kon daardoor mee met de uitdagende omstandigheden, die de markt bood. Het rendement heeft zich volledig hersteld. Als gevolg daarvan is ook de balans zich weer aan het herstellen. Vanuit de verkoopopbrengst van de verlieslatende activiteit is het bankkrediet gedeeltelijk teruggebracht. De onderneming is er nog niet helemaal, maar is zeker op de goede weg. Afspraken met de bank, de Belastingdienst en haar crediteuren worden netjes nageleefd. De onderneming staat op het punt om weer naar regulier beheer te worden overgeboekt.

Ook de broer die afscheid heeft genomen, heeft inmiddels al meerdere malen een dividenduitkering ontvangen. Hij is ook bijzonder tevreden over de uitkomst. Er is weer rust in de familie en ook de onderneming is weer in rustig vaarwater gekomen.

Wilt u uw onderneming en bedrijfsvoortgang eens vrijblijvend doornemen om ook een management turnaround te realiseren? Boek dan nu een gratis terugbelafspraak in onze planner.

Andere relevante blog posts

Overige contactgegevens

Gertjan Sip 06-42714433

Wilbur van der Bas 06-28580204

Ontdekt u tijdens het lezen dat u hulp hierbij nodig hebt? Neem dan contact met ons op!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Telefonisch contact

Neem vrijblijvend contact op voor een afspraak: 078 20 49 113

Afspraak plannen

Nu geen tijd? Check de agenda en boek een tijdstip waarop wij u terug bellen!